Skip links

Spațiu de birouri Optimed

Proiect complex
de arhitectură Releveu
DTAC și PTH
Asistență la implementare

An: 2018
Brașov - România

Strada Lungă, atestată documentar încă din secolul al XIII-lea, este astăzi încadrată ca zonă protejată de rezervație arhitecturală. Frontul stradal existent este caracterizat de ideea de introversie, cu case ce amintesc de mici fortărețe sprijinite una pe alta. Proiectul propus încearcă să reinterpreteze elementele arhitecturale existente și să le readucă în tema într-o manieră nouă.

Inițial, proiectul a avut ca scop reconversia unei clădiri existente în regim S+P+Pod nelocuibil. În urma dislocării în timpul șantierului a unui corp din clădirea existentă, proiectul a devenit unul de tip inserție nouă într-un fond existent tip rezervație arhitecturală.

Banda de lumină: Brâul decorativ de delimitare a podului nelocuibil de zona parterului este reinterpretat printr-o fanta de lumină. Acest bandou de fereastră, regăsit în zona mansardei la cota +0,70m față de nivelul pardoselii, funcționează și ca zonă de studiu. Fanta de lumină sugerează și funcționalitatea clădirii: optică medicală, studiul luminii fiind o parte esențială a acestei științe.

Poarta: Ideea de fortăreață este accentuată, iar noua poartă închide vizual frontul stradal, fiind în același timp mobilă și flexibilă, oferind posibilitatea unei comunicări directe între interior și exterior.

Fosta clădire, de la începutul sec. al XIX-lea, nu era monument. A lăsat însă în noua clădire amintirea unor elemente specifice: evazarea realizată în cărămidă a ferestrelor mici de la subsol. Acest element este multiplicat sub forma mai multor ferestre de lumină de 24×24 „sculptate” în zidul de beton.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

Alte proiecte

Explorează
Trage