Skip links

DESIGN REZIDENȚIAL: cum să inviți natura, în casa ta

Distribuie
Indiferent de circumstanțe, fie că te afli acasă, sau la birou, dorești să te bucuri de natură și libertate. Aerul deschis a devenit un atribut definitoriu al designului ad-hoc generat de pandemie, iar spiritul epocii ‘înapoi la natură’ de la începutul anilor 2020 a reînnoit interesul popular pentru stilul de viață ‘interior-exterior’. Cererea de piață rezultată pentru produsele locuințelor de nișă nu arată semne de scădere – ceea ce este încurajator, ca indicator de interes, dar nu ar trebui interpretat că stilul de viață ‘interior-exterior’ este doar o serie de alegeri de consum.

Pentru arhitecți, merită să fie luate în considerare principiile din inima designului „interior-exterior”. Mai degrabă decât să extragem elemente din natură și să le relocăm în interior, sau invers, spațiile bine gândite se deschid către împrejurimile naturale existente cu intervenție minimă. Prin urmare, încercăm să gândim în termeni de ‘a invita’, în loc de pur și simplu ‘a aduce’ exteriorul în interior.

DE CE ACEST CONCEPT DE VIAȚĂ?

O astfel de viață invită frumusețea și măreția naturii în interiorul casei tale, formând o conexiune simbiotică între arhitectură și mediul înconjurător. Este, de asemenea, unul dintre principiile de bază ale designului RAM Arhitectura și, așa cum am constatat de-a lungul proiectelor noastre, unul care oferă variații infinite în climatul unic și surprinzător de divers al Brașovului.

Realizăm conexiunea cu natura prin minimizarea granițelor

DEPĂȘIM GRANIȚELE

Realizăm conexiunea cu natura prin minimizarea granițelor — atât la propriu, cât și la figurat — între spațiile interioare și peisajele exterioare, conectând proprietarul cu lumea exterioară. În unele privințe, acest stil de viață este o extensie logică a designului cu concept deschis, păstrând barierele și pereții la un minim absolut.

Pentru a da viață acestui concept, în realizarea designului putem lua în considerare zone de praguri de la podea până la tavan. Șinele ușilor glisante sunt aliniate cu podeaua și aproape invizibile când sunt deschise către peisajele exterioare.

Orientarea mobilierului de tip industrial frecvent utilizat, zonele de luat masa de asemenea, poziționate în apropierea ferestrelor mari orientate spre sud, sunt o altă modalitate de a profita de aceste spații.

LUMINA NATURALĂ

Deși detaliile specifice de design pot varia în funcție de preferințele tale, o caracteristică universală a vieții este utilizarea luminii naturale. Expunerea frecventă la lumina naturală a fost asociată cu îmbunătățirea stării de spirit, reducerea insomniei și bunăstarea generală. Expunerea la lumină naturală este, de asemenea, o strategie puternică de sustenabilitate. Ușile și ferestrele din podea până în tavan se orientează predominant spre sud și, alături de vederile magnifice, oferă căldură suplimentară iarna prin expunerea la soare.

PARADIGMA INTERIOR-EXTERIOR

O casă complet realizată în stilul interior-exterior formează un țesut cognitiv între adăpostul interior și viața exterioară și estompează fundamental liniile dintre casă și peisaj. În ultimă instanță, ne străduim să creăm un cadru intim, care să îi ancoreze pe cei care se bucură de această experiență într-un sentiment de apartenență și să le ofere luxul observației, momente de liniște și recunoștință față de mediul înconjurător.
Explorează
Trage